OM KLADD

Klaive och Gadd blir Kladd. Så har vi lekt med efternamnen. Kladd passar nog rätt  bra. Vi gillar färger, form och design. 

HANS KLAIVE. Jag är tavelmakaren. Och Illustratören. Och modellören. 

En myt bör avlivas angående konstnärsskap. - "inspiration". Inspiration är ett stimuli som sätter igång mental verksamhet. Det har inte så mycket med konstnärlig verksamhet att göra eftersom man blandar ihop inspiration med motivation och kreativitet. "Lust" är ett bättre ord. Att känna lusten inför ett vitt papper. Att känna lusten att kombinera färger. Att känna lusten att rita gubbar. Och så vidare i en ständigt lustfylld process. Att sedan resultatet ger tvivel på förmågan, att våga ställa sig utanför sig själv och titta kritiskt på sitt verk - det är en annan sida av myntet. Som i alla annan verksamhet så gäller träning, att alltid hålla på, att våga utmana sig själv, att överraska sig själv, att anstränga sig - det är nog grunden för konstnärsskap. Och en viktig sak: att inte börja tänka pengar. När man är färdig med verket och tycker att jag kan publicera detta, då är det dags att sätta ett pengavärde på tavlan. Men aldrig börja i ändan - att nu ska jag göra ett verk som blir lätt att sälja för minst x kronor och sen bli jätterik. Då försvinner snabbt allt det jag skrivit om i den här betraktelsen. Lusten, överraskningen, njutningen och självkritiken - det är nog grunden för allt konstnärsskap.

Jag har alltid tecknat. Ca 140 skissdagböcker i en obruten följd sedan 1985. Ca 4-5 per år är min träningsdos. Dagböckerna är en stor del av familjehistoria, idéer, textutkast, cartoons, karikatyrer, abstraktioner. Jag känner en absolut tillit till mina dagböcker. Alla som vill får titta i dem, utan att kritisera. Jag ska inte behöva stå till svars för dem. De är helt centrala i mitt liv sedan nästan 40 år tillbaka. Och innan dess finns det lådvis med skisser i källaren. 

En del har resulterat i utställningar. Men den bekräftelsen har jag inte känt någon större lust inför. Lusten är att göra. Att ställa ut är sekundärt. Men kanske ska det bli ändring på det. Web-shopen är ju en form av utställning. Kanske blir det något i verkliga livet också framöver. 

SUZANNE GADD. Jag gillar design och form.