OM KLADD

Klaive och Gadd blir Kladd. Så har vi lekt med efternamnen. Kladd passar nog rätt  bra. Vi gillar färger, form och design. 

HANS KLAIVE. Jag är tavelmakaren. Och Illustratören. Och modellören. 

VAD ÄR KONST? Det är många som givit sig på förklaringar. En del säjer att konst ligger i betraktarens öga. Därmed kan en treårings huvudfoting vara lika mycket konst som Da Vincis främsta verk. En del säjer att det måste till en stor portion kunnande som kommer av talang, hantverket och lång träning. Jag är böjd åt att hålla på det sistnämnda. För i annat fall är ju kunnande alltid utbytbart mot icke-kunnande. Var och en sin egen doktor, snickare, rörmokare, bergsbestigare, flygkapten, konstnär etc. Men så enkelt är det inte. 

I mitt fall är lusten att rita och måla lika stor som när jag var barn. Med den skillnaden att jag lärt mig ett och annat under de åren jag hållit i pennan. Sen kommer träningen precis som i alla andra sammanhang. Träning ger kunskap. Sen kommer känslan. Att ha kontakt med sin magkänsla när man väljer att sluta eller fortsätta med en målning är viktig. Sen kommer modet. Att våga gå utanför ramarna och överraska sig själv. 

Jag har alltid tecknat. Ca 150 skissdagböcker i en obruten följd sedan 1985. Ca 4-5 per år är min träningsdos. Dagböckerna är till en stor del  familjehistoria, idéer, textutkast, cartoons, karikatyrer, abstraktioner. De är helt centrala i mitt liv sedan nästan 40 år tillbaka. Och till det lådvis med skisser i källaren. 

Och nu har lusten fallit på att jobba tre-dimensionellt. Som med modellering. Förnärvarande i papperslera , från och med i vår i riktig lera. Jag går på kurs!

Detta och mycket annat inom konstvärlden kommer vi nog att fundera över i våra nyhetsbrev. Och delta gärna. Vad är konst för dig?  

SUZANNE GADD. Jag är designnjutaren. Och amatörinredaren. Och färgälskaren

VAD ÄR GOD DESIGN? Det som är vackert för mig lämnar andra oberörda. Därmed inte sagt att allt är god design, att det är bara upp till betraktaren att avgöra. 

För mig är god design balans, det är harmoni och känns gott i magen. Och att skapa balans är svårt, det kan bara en bra designer göra. Men ibland kan också det avvikande och obalanserade vara spännande. Då är det andra delar i själslivet som triggas. En ful ruff omålad vägg kan också vara vacker, kanske därför att den kontrasterar mot det släta, könslösa och livlösa som vi ser så mycket av i stadsbilden. 

Jag har alltid gillat Ingegerd Råman. Hon har en särskild förmåga att med till synes enkla medel göra välbalanserade och harmoniska föremål. Balansen mellan funktion och form som hänger ihop.  I grunden keramiker arbetar hon mycket med  glas, nästan alltid i svart eller genomskinligt. Glaset är aldrig insmickrande. Nästan 80 år av talang, materialkunskap och ständig träning har lett fram detta konstnärliga kunnande. Och om man ska sätta någon definition på god design, borde det vara just dessa komponenter som ligger bakom. 

Ju mer man tittar på design och skapar allt större referens, desto lättare har man att sortera ut det som är ibland harmoniskt, ibland spännande men alltid själsligt tillfredsställande. 

Jag avskyr beige. Det är för mig en  helt ointressant färg som dödar min energi. Men många människor älskar beige. Då är vi nog inne på känslomässiga relationer. För mig är klara färguttryck något livsbejakande och hur man kombinerar färger. Gärna  med en svart eller vit bas. Färg är ett stort ämne som också är väldigt personligt. Även om man kan definiera viss design som god design är det inte möjligt att definiera en viss färg som god och en annan som smaklös. Vad som ligger bakom färgvalet är sammansatt - alltifrån mode och flockbeteende till tradition och ren psykologi. 

Detta och mycket annat kommer nog att dyka upp i våra nyhetsbrev. Och delta gärna. Vilken färg gillar du och varför?


Detta